Biogasdisco i Almedalen

Regional och nationell samverkan behövs för att driva på biogasutvecklingen i Sverige. Det var budskapet på måndagens biogasdisco i Almedalen, som arrangerades av Västra Götalandsregionen genom Biogas Väst, Region Skåne och Biogas Öst.

Stämningen var hög när Sören Kviberg (V), ordförande miljönämnden, Västra Götalandsregionen och Pontus Lindbergs (M), ordförande i Regionala Tillväxtnämnden, Region Skåne inledde discot med några väl valda ord innan musiken med låtval från alla de politiker som levererat låtlistor för att visa sitt stöd för biogasen drog igång.

Några exempel på låtval var: Sofia Arkelsten Full gas med Eddie Meduza, Gustav Fridolin Talkin´ bout a revolution med Tracy Chapman och Annie Lööf, Don´t stop believin med Journey.

Höga ambitioner för biogasen i Skåne och Västsverige

Biogasdiscot föranleddes av ett seminarium på Öresundshuset som berörde de regionala förutsättningarna för biogasutvecklingen.

Det konstaterades att målsättningarna i de båda regionerna är likartade och Pontus Lindberg, men framför allt Sören Kviberg lyfte fram vikten av att betrakta frågan om biogasens förutsättningar som politiskt gränsöverskridande. Det gäller att skapa ett nationellt samförstånd och komma vidare. De långsiktiga politiska spelreglerna måste till för att skapa förutsättningar för biogasen på marknaden.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M), näringsutskottet, förordade en teknikneutral och icke skattefinansierad lösning för att gynna alla förnybara bränslen. Kent Persson (V), näringsutskottet menade istället att gäller att agera nu, t.ex. genom att införa ett metanreduceringsstöd. Annars, framhöll han, riskerar biogasens möjligheter ska gå förlorade.


uiqt|wBivvmtq5xmzumzH%vozmoqwv5{mivvmtq5xmzumzH%vozmoqwv5{muiqt|wBqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{mqvnw5uqtrwH%vozmoqwv5{muiqt|wBxw{|H%vozmoqwv5{mxw{|H%vozmoqwv5{m